Bu kaydın yasal hükümlere uygun olmadığını düşünüyorsanız lütfen sayfa sonundaki Hata Bildir bağlantısını takip ederek bildirimde bulununuz. Kayıtlar ilgili üniversite yöneticileri tarafından eklenmektedir. Nadiren de olsa kayıtlarla ilgili hatalar oluşabilmektedir. MİTOS internet üzerindeki herhangi bir ödev sitesi değildir!

Melezleme Yolu ile Yeni Üzüm Çeşitlerinin Elde Edilmesi

Diğer Başlık: Obtain New Table Grapes Via Crossing

Oluşturulma Tarihi: 1999

Niteleme Bilgileri

Tür: Konferans Metni yada Çalıştay

Alt Tür: Bildiri

Yayınlanma Durumu: Yayınlanmış

Dosya Biçimi: PDF

Dil: Türkçe

Konu(lar): Tarım (Genel),

Revizyon: 1

Yazar(lar):

Emeği Geçen(ler): SAMANCI, Hulusi (Proje Yürütücüsü), USLU, İsmet (Proje Yürütücüsü), Yalçın, Temel (Proje Yürütücüsü), ATAK, Arif (Proje Yöneticisi),


Yayınlayan: Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayın Adı: 6.Türkiye Bağcılık Sempozyumu Yayın Yeri: Tekirdağ Yayın Tarihi: 1999 Sayı: - Cilt: 2 Yayınlandığı Sayfalar: 454-462


Dosya:
file show file
Görüntüle
download file
Kaydet

Anahtar Kelimeler Melezleme, F1 asmaları, yeni üzüm çeşitleri ve adaptasyon
F1 hybrids, new grape varieties, adaptation and breeding
Özet Ülkemizin sofralık üzüm üretimi ve ihracatında ihtiyaç duyulan ilk ve son turfanda üzüm çeşitleri ile çekirdeksiz iri taneli çeşitlerin elde edilmesi amacıyla bu projeye 1973 yılında başlanmıştır. Projenin ilk aşaması tamamlanarak 8 adet yeni üzüm çeşidi ülkemiz bağcılığına kazandırılmıştır. Projenin devamında ümitvar görülen 7 çeşit adayı (43/1, 91/3, 5/2, 7/1, 70/1, 95/3 ve ÇH1) adaptasyon aşamasına gelmişlerdir. Ayrıca son olarak F1 parselinden ümitvar görülerek seçilen 5 çeşit adayının da (130/1,85/1,83/1,86/1 ve 53/1) ara seleksiyon aşamasında fenolojik ve pomolojik incelemelerine devam edilmektedir. Adaptasyon aşamasına gelen 7 çeşit adayının 2001 ve 2002 yılı fenolojik ve pomolojik değerlendirmeleri tamamlanarak farklı ekolojilerde adaptasyona alınmışlardır. Standart çeşitlerle karşılaştırılan 5 ümitvar çeşit adayının da Yalova ABKMAE bağında ara seleksiyon aşamasında fenolojik ve pomolojik incelemelerine devam edilmektedir. Adaptasyon aşamasının tamamlanmasını takiben tescile değer bulunan çeşit adayları tescillenerek ülkemiz bağcılığına kazandırılacaktır.
Turkey has a great viticulture potential and table grape varieties. Most of table grapes mature in mid season. However, early and late maturing and large seedless berries are needed especially for export. This breeding program started in 1973 for that reasons and 30 different varieties used for crossing. Steps of this breeding program were; obtaining F1 hybrids, selection of promising variety candidates, comparison of candidates with standard varieties, adaptation tests of new varieties at different ecologies and registration of new grape varieties. More than 30.000 F1 vines obtained from F1 combinations and selected as promising candidate varieties. Second step of this breeding project continues adaptation stage with 7 promising candidate varieties and comparison stage 5 promising candidate varieties with standard varieties. Phenology and pomology information of these candidate varieties was gathered for 2001 and 2002 years. After comparison tests and adaptation step they will named, describe and register
İçindekiler
Açıklamalar
Haklar Telif hakkı sorunu yoktur'
Notlar 6.Türkiye Bağcılık Sempozyumu, Tekirdağ

KaynakçaAlleweldt, G., Spiegel R.P., and Reisch, B.I. 1991. Resources of Temperate Fruits And Nut Crops. Grapes (Vitis). Acta Horticulturae 290-VI: 291-327.Anonymus. 2003. FAO-Statistical Database, Faostat. www.fao.orgÇelik, H., Ağaoğlu,Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık, Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi.253 s. AnkaraGülcan, R. ve İlter E. 1975. Bağcılıkta Islah Metodları. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayınları, Yalova. Janick, J. ve Moore N.J. 1996. Fruit Breeding, Volume II, Vine and Small Fruits, Newyork, USA:300-347.Reisch, B.I., 1998. Molecular markers. The foundation for grapevine genetic mapping, DNA fingerprinting and genomics. 7 th İnternational Symposium Grapevine Genetics and Breding.6-10 July 1998. Montpellier, France.Uslu, İ., Samancı, H., Demiray, T., ve Gökçay, E. 1995. Melezleme yolu ile sofralık yeni üzüm çeşitlerinin elde edilmesi. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler, No 56. Yalova.Weaver, R.J. 1976. Grape Growing, Wiley-İnterscience Publication, 3-7 .


Atıf Yapanlar

Gözat Sayfasına Dön

 

Sosyal Medya ve Araçlar

İstatistikler

  • Kayıt
    • Bu ay: 0
    • Toplam: 916
  • Online
    • Ziyaretçi: 0
    • Üye:
    • Toplam: 0

Detaylı İstatistikler