Bu kaydın yasal hükümlere uygun olmadığını düşünüyorsanız lütfen sayfa sonundaki Hata Bildir bağlantısını takip ederek bildirimde bulununuz. Kayıtlar ilgili üniversite yöneticileri tarafından eklenmektedir. Nadiren de olsa kayıtlarla ilgili hatalar oluşabilmektedir. MİTOS internet üzerindeki herhangi bir ödev sitesi değildir!

Comparison of Fruit Characteristics of Three Parthenocarpic Fig (Ficus carica L.) Cultivars Planted in Genetic Resources in Turkey

Diğer Başlık: Türkiye İncir Genetik Kaynaklarında Yetiştirilen Üç Partenokarpik İncir

Oluşturulma Tarihi: 30-09-2009

Niteleme Bilgileri

Tür: Konferans Metni yada Çalıştay

Alt Tür: Bildiri

Yayınlanma Durumu: Yayınlanmamış

Dosya Biçimi: Word

Dil: İngilizce

Konu(lar): Tarım (Genel),

Revizyon: 1

Yazar(lar):

Emeği Geçen(ler): ŞAHİN, BERRİN (Editör), Kocatas, Hilmi (Editör),

URL: http://mitos.tagem.gov.tr/browse/134/

Diğer Niteleme Bilgileri:
Comparison of Fruit Characteristics of Three Parthenocarpic Fig (Ficus carica L.) Cultivars Planted in Genetic Resources in Turkey http://mitos.tagem.gov.tr/browse/134/498.doc


Yayınlayan: ERBEYLİ İNCİR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Yayın Tarihi: 30-09-2009


Dosya:
file show file
Görüntüle
download file
Kaydet

Anahtar Kelimeler Ficus carica L., parthenocarpy, fruit characteristics, genetic resources, fresh fig
Ficus carica L., partenokarpi, meyve karakteristikleri, genetik kaynaklar, taze incir.
Özet The aim of the study is to compare and characterize fruit characteristics of two crops of three parthenocarpic fig (Ficus carica L.) cultivars which have the most promising and superior quality parameters, planted in Genetic Resources of Fig Research Institute (FRI), Aydin, Turkey, which has a Mediterranean climate. This is the first study indicating fruit characteristics of both two crops of ‘Masui Dauphine’ parthenocarpic fig cultivar in Turkey. The main parthenocarpic fig cultivars in Turkey are 'Beyaz Orak' (San Pedro type), 'Siyah Orak' (Common type) and those cultivars are origins of Ege Region of Turkey. However 'Masui Dauphine' (Common type) cultivar is origin of Japan. Thirteen pomological characteristics of the cultivars were determined on 12-year-old trees for 'Beyaz Orak' and 'Siyah Orak' and on 8-year-old trees for 'Masui Dauphine' during 2007 and 2008 growing season. Averaged over the 2 years, fruit weight ranged between 50.4 and 142.88 g, total soluble solids content (TSS) ranged between 18.0 and 23.0% and acidity ranged between 0.15 and 0.21%. While the first and second crops of 'Masui Dauphine' produced the largest fruits in terms of fruit weight and dimensions, both two crops of 'Siyah Orak' had the smallest ostiol width. Second crops of all fig cultivars gave higher TSS than first crops. It was determined that first crop of 'Masui Dauphine' fig cultivar's harvest period begins (15-17 June) earlier than first crops of other fig cultivars (20-25 June). Based on the results obtained 'Masui Dauphine', fig cultivar, could be alternatives to 'Beyaz Orak' and 'Siyah Orak', currently the most promising parthenocarpic fresh table fig cultivar. These results indicated that if planted areas with those fig cultivars are increased by producers, harvesting period of fresh fig will be able to redounded in Turkey.
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de Akdeniz iklimine sahip Aydın ilinde bulunan İncir Araştırma Enstitüsü’ndeki Genetik Kaynaklarında yetiştirilen en üstün kalite özelliklerine sahip ve ümitvar üç partenokarpik incir (Ficus carica L.) çeşidinin her iki ürününün meyve karakteristiklerini belirlemek ve karşılaştırmaktır. Türkiye’de asıl önemli partenokarpik incir çeşitleri ‘Beyaz Orak’ (San Pedro tipi) ve ‘Siyah Orak’ (Adi tip) çeşitleri olup, bunlar Türkiye’nin Ege Bölgesi orijinli çeşitleridir. 2007-2008 üretim sezonu boyunca 8 yaşındaki ‘Masui Dauphine’ incir ağaçlarından ve 12 yaşındaki ‘Beyaz Orak’ ve ‘Siyah Orak’ ağaçlarından elde edilen 13 adet pomolojik karakteristik değerlendirilmiştir. İki yılın ortalamasına göre, meyve ağırlığı 50.4 ve 142.88 g, toplam suda çözünebilir kuru madde (TSÇKM) %18.0-23.0 ve asitliğin de %0.15 ve 0.21 arasında değiştiği belirlenmiştir. Meyve ağırlığı ve çapı esas alındığında, ‘Masui Dauphine’ çeşidinin birinci ve ikinci ürünleri en geniş meyveyi üretirken, ‘Siyah Orak’ın her iki ürünü, en küçük ostiol genişliğine sahiptir. Tüm incir çeşitlerinin ikinci ürünleri, ilk ürünlerden daha yüksek TSÇKM değeri vermişlerdir. ‘Masui Dauphine’ incir çeşidinin ilk ürününün hasat sezonu 15-17 Haziran’da, diğerlerinin ilk ürünlerinin hasat sezonu olan 20-25 Haziran’a göre daha erken olarak gerçekleştiği tespit edilmiştir. Elde sile sonuçlara göre, ‘Masui Dauphine” incir çeşidi, günümüzde en umutvar partenokarpik taze incir çeşitleri olan ‘Beyaz Orak’ ve ‘Siyah Orak’a alternatif olabileceklerdir. Bu değerlendirmelere göre, üreticiler tarafından bu incir çeşitlerin dikim alanları arttırılırsa, Türkiye’de taze incirin hasat sezonu arttırılabilecektir
İçindekiler
Açıklamalar
Haklar TELİF HAKKI SORUNU YOKTUR
Notlar The Fourth İnternational Symposium on Fig , The National School of Agriculture of Meknes

KaynakçaAksoy, U., Seferoglu, G., Mısırlı, A., Kara, S., Can, Z.H., Düzbastılar, M., Bülbül, S., and Şahin, N. 1994. Improvement of fig cultivation in Aegean Region. TOAG Project no.578, Izmir, Turkey (in Turkish). Aksoy, U. 1996. Descriptors for figs (Ficus carica and related Ficus sp.) Ege Univ. Faculty of Agri. Dept. of Hort., Izmir, Turkey.Condit, I.J. 1955. Fig Varieties: A Monograph. Hilgardia 23:11.Storey, W.B. 1975. Figs. P.568-582. In: J. Janick and J.N. Moore (eds.), Advances in Fruit Breeding. Purdue University Press, West Lafayette, Indiana. Şahin, B., Şahin, N., Aksoy, U., Hepaksoy, S., Can, H.Z. and Ozer, B. 2001. Yellop meyvesi (I. mahsulu) olgunlasan bazi incir cesitlerinde gubreleme ve budamanin gelisme ve verim uzerine etkileri. Erbeyli Incir Arastirma Enstitisü, Aydın, Turkey (TAGEM/BB/98/06/07/001) (in Turkish).


Atıf Yapanlar

Gözat Sayfasına Dön

 

Sosyal Medya ve Araçlar

İstatistikler

  • Kayıt
    • Bu ay: 0
    • Toplam: 916
  • Online
    • Ziyaretçi: 0
    • Üye:
    • Toplam: 0

Detaylı İstatistikler