Bu kaydın yasal hükümlere uygun olmadığını düşünüyorsanız lütfen sayfa sonundaki Hata Bildir bağlantısını takip ederek bildirimde bulununuz. Kayıtlar ilgili üniversite yöneticileri tarafından eklenmektedir. Nadiren de olsa kayıtlarla ilgili hatalar oluşabilmektedir. MİTOS internet üzerindeki herhangi bir ödev sitesi değildir!

A Research on the Sorting of Tomatoes According to Their Colours Using Optıcal Systems

Diğer Başlık: Optik Sistem Kullanarak Domateslerin Rengine Göre Sınıflandırılması Üzerine Bir Araştırma

Oluşturulma Tarihi: 1999

Niteleme Bilgileri

Tür: Konferans Metni yada Çalıştay

Alt Tür: Bildiri

Yayınlanma Durumu: Yayınlanmış

Dosya Biçimi: PDF

Dil: İngilizce

Konu(lar): Tarım (Genel),

Revizyon: 1

Yazar(lar):

Emeği Geçen(ler): TASERI, LEVENT (Proje Yürütücüsü),

URL: http://mitos.tagem.gov.tr/browse/354/

Diğer Niteleme Bilgileri:
A Research on the Sorting of Tomatoes According to Their Colours Using Optıcal Systems http://mitos.tagem.gov.tr/browse/354/776.pdf


Yayınlayan: Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yayın Adı: 7. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi Bildiri Kitabı Yayın Yeri: ADANA Yayın Tarihi: 1999 Sayı: - Cilt: - Yayınlandığı Sayfalar: 582-587


Dosya:
file show file
Görüntüle
download file
Kaydet

Anahtar Kelimeler optik, sınıflandırma, renk, domates
optical, sorter, color, tomatoes
Özet Bu çalışma ile, optik sistem kullanarak domatesleri rengine göre ayırabilen bir makinenin prototipinin oluşturulması amaçlanmıştır. Domatesleri renklerine göre düzgünce ayırabilen bu makine, elle yapılan işi azaltacak aynı zamanda domates pazarına istenilen renkteki domatesi sağlayarak domates kayıplarının azalmasında önemli bir rol oynayacaktır. Bu makine; bantlı konveyör, aydınlatma düzeneği, yönlendirme mekanizması düzeneği ,opto-elektronik sistem ve bilgisayar birimlerinden meydana gelmektedir. Deneme sonucu olarak, bu domates sınıflandırma makinesi materyali kırmızı domates ve yeşil domates olarak % 75 doğrulukta birbirinden ayırt edebildiği tespit edilmiştir. Prototipi oluşturulan makinenin domates endüstrisinde kullanılabilmesi için kapasite arttırıcı önlemlere gereksinimi olduğu görülmüştür.
This research aims to manufacture of a prototype machine of color classification used in the standardization of tomatoes in our country, Turkey. This machine consists of five sub-units, namely, a band conveyor, a lighting system, a directing mechanism, an optic-electronic system and a computer unit. The units of the system were finally combined and the whole system was tested together. The system is capable of sorting out into two colors which are red and green. In order to grade the surface colors of each ripeness rate for tomatoes, we calculated accuracy in color sorting. The averaged accuracy in color sorting is % 75. As a result, it was investigated that further developments to increase the capacity are needed to use this system whose prototype was produced in the industry.
İçindekiler
Açıklamalar
Haklar Telif hakkı sorunu yoktur.
Notlar 7. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, ADANA

KaynakçaAnonymous , (1996). Agricultural Production Data. National Statistic Institute. ANKARA.Anonymous, (1996). Siemens Data Book, Si-Photodetectors, IR Emitters, Light Barriers, P:315-318.GERMANY.Chen, P.(1978). Use of Optical Properties of Food Materials in Quality Evaluation and Materials Sorting. Journal of Food Process Engineering 2, P: 307-322.Chen, S., D. Fon, S. Hong,, C. Wu, K. Leu, B.Tien and W. Chang, (1992). Electro-Optical Citrus Sorter. Transactions of the ASAE Paper No. 92-3520, St Joseph, Michigan, 49085. P: 1-18.Erkan,S. and C. Arikbay (1994). World Industrial Tomato Products Market and Turkey’s Place in This Market, Sandom Activity Report. Publication No: 8. Güzel, E., H. Alizade and H. Sinn (1994). Optical Properties of W. Navel and Hamlin Oranges Regarding Mechanical Harvesting and Sorting. Agricultural Mechanization in Asia, Africa and Latin America, Vol.25 No.1, S:57-63, ADANA.Güzel, E., P.Ülger and B. Kayişoğlu (1996). Product Processing and Evaluating Techniques. Çukurova University,Agricultural Faculty, Lesson Book, Publication No: 47, ADANA.Karaçalı, İ. (1990). Preservation and Marketing of Horticultural Products, Ege University, Agricultural Faculty Publications, No: 494, IZMIR:Mohri, K., S.Umeda and G.Tsurumi (1986). Basic Study on Color Sorting of Fresh Market Tomatoes. Bull. Univercity, Osaka Pref., Vol. 39., S:85 -90.O’Brien, M. and S.C. Sarkar (1974). System for Optical Transmission Characteristics for Computerized Grading Tomatoes. Transactions of the ASAE Paper No. 74-6012, P:193-194.Tunçer, I.K., Ö.F Özgüven and V. Kirişçi (1988). Biological and Technical Properties of Some Fruits, ADANA.Vatandaş, M. and R. Gürhan (1996). Development of An Optical Sensor for Machine Operations of Sugar Beet. 6’th International Congress on Agricultural Mechanization and Energy, S: 33-51, ANKARA.


Atıf Yapanlar

Gözat Sayfasına Dön

 

Sosyal Medya ve Araçlar

İstatistikler

  • Kayıt
    • Bu ay: 0
    • Toplam: 916
  • Online
    • Ziyaretçi: 0
    • Üye:
    • Toplam: 0

Detaylı İstatistikler