Bu kaydın yasal hükümlere uygun olmadığını düşünüyorsanız lütfen sayfa sonundaki Hata Bildir bağlantısını takip ederek bildirimde bulununuz. Kayıtlar ilgili üniversite yöneticileri tarafından eklenmektedir. Nadiren de olsa kayıtlarla ilgili hatalar oluşabilmektedir. MİTOS internet üzerindeki herhangi bir ödev sitesi değildir!

Ayçiçeği tohumu küspesi kapsayan yumurta tavuğu rasyonlarında enzim ve probiyotik kullanımı

Oluşturulma Tarihi:

Niteleme Bilgileri

Tür: Makale

Yayınlanma Durumu: Yayınlanmış

Dosya Biçimi: Dosya Yok

Dil: Türkçe

Hakemli mi?: Evet

Yayınlandığı İndeksler: Current Contents / Agriculture, Biology & Environmental Sciences,

Yazar(lar):

Emeği Geçen(ler):

URL: http://mitos.tagem.gov.tr/browse/684/

İletişim: zuleyha.kahraman@gthb.gov.tr


Yayınlayan: Kahraman, Z., Yalçın, S., Dedeoğlu H.E., Yalçın. S., Gürdoğan T., Güçlü, B Yayın Adı: Ayçiçeği tohumu küspesi kapsayan yumurta tavuğu rasyonlarında enzim ve probiyotik kullanımı. Yayın Yeri: International Animal Nutrition Congress Yayın Tarihi: 2000 Yayınlandığı Sayfalar: 88-94 Yayın Niteleme Bilgileri: Kongre bildirisi


Dosya:
Dosya Yok

Anahtar Kelimeler

Ayçiçeği küspesi, yumurta tavuğu, enzim, probiyotik, yemden yararlanma, yumurta kalitesi


Özet

Bu araştırma, bileşiminde % 15 düzeyinde ayçiçeği küspesi kapsayan yumurta tavuğu rasyonlarında enzim ve probiyotiğin ayrı ayrı veya birlikte kullanımlarının yumurta verimi, canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta verimi, yemden yararlanma oranı ve yumurta kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

            Araştırmada toplam 600 adet 21 haftalık SHSY yumurta tipi melez kahverengi tavuk kullanılmıştır. Tavuklar her birinde 20 adet olacak şekilde 30 bölmeye rasgele dağıtılmıştır. Böylece her birinde 120 adet tavuk bulunan 5 grup düzenlenmiştir. Kontrol grubu rasyonu ayçiçeği küspesi, enzim ve probiyotik içermeyecek şekilde yapılmıştır. Deneme grubu rasyonları % 15 ayçiçeği küspesi kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. 2, 3 ve 4. deneme rasyonlarına sırasıyla enzim, probiyotik ve enzim + probiyotik ilave edilmiştir. Enzim olarak GrindazymeTM GP 5000 (hemiselülaz, pentosanaz, b-glukanaz (5000 unit/g), pektinaz, proteaz, amilaz) ve probiyotik olarak Biogallinox (Saccharomyces cerevisiae, 1 x 109  CFU/g) kullanılmıştır. Araştırma 24  hafta sürdürülmüştür.

            Araştırma sonucunda ayçiçeği küspesi kapsayan rasyonlara enzim ve/veya probiyotik ilavesinin yumurta tavuklarında performans ve yumurta kalitesi üzerine yararlı bir etkisi görülmemiştir. Ayrıca rasyonunda ayçiçeği küspesi ile birlikte enzim ± probiyotik tüketen grupların bir düzine yumurta için tüketilen yem miktarının ayçiçeği küspesi kapsamayan kontrol grubundan daha fazla olduğu da saptanmıştır.



İçindekiler



Açıklamalar



Haklar



Notlar



Kaynakça


Atıf Yapanlar

Gözat Sayfasına Dön

 

Sosyal Medya ve Araçlar

İstatistikler

  • Kayıt
    • Bu ay: 0
    • Toplam: 916
  • Online
    • Ziyaretçi: 0
    • Üye:
    • Toplam: 0

Detaylı İstatistikler